Реформа харчування

Шановні батьки! До вашої уваги!

В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування. З 1 січня 2022 року всі школи переходять  на нове меню для учнів.

Підготовка з переходу на нові стандарти тривала більше року. Тоді ж почалася розробка нового меню – з овочами, фруктами та іншими корисними стравами. Наразі близько 4 тисяч освітніх та оздоровчих закладів перейшли на нове шкільне харчування. А вже з 1 січня 2022 року всі заклади освіти мають харчувати учнів за новими рецептами. Для цього шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл 160 нових страв, в яких обмежено кількість солі та цукру, а натомість збільшено кількість м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Заборонені продукти для учнів

Зі шкільної їдальні зникнуть продукти, які не належать до корисних для здоров’я, а саме: ковбаси, паштети, сосиски, солодощі, солодкі напої, в тому числі солодкі чай та йогурти.

 Чим заборонено годувати дітей у школах:

  • м’ясними і рибними продуктами промислового і кулінарного виробництва;
  • грибами;
  • непастеризованим молоком і молочними продуктами, виготовленими з непастеризованого молока;
  • непастеризованим соком, газованими напоями та кавою;
  • рибними, м’ясними, плодоовочевими та іншими консервами промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
  • продуктами (особливо чипсами, сухариками) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
  • продукцією домашнього виробництва.

Також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі продукти,  вироби  з кремом, морозиво, харчові концентрати тощо.

Чим будуть харчувати учнів з січня 2022

Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів (осіннє, зимове, весняне і літнє). Це дозволить урізноманітнити раціон.

Наприклад, восени діти будуть більше їсти фруктів та овочів – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори.

Щодо зими і весни, то там можна використовувати мандарини, апельсини тощо. Ковбаси, паштети та сосиски замінять стравами з риби та м’яса.

Буде більше овочів, зокрема бобових, більше фруктів, кисломолочної продукції.

Водночас “швидкі перекуси” замінять, до прикладу, на горіхи, сухофрукти та злакові батончики, які не міститимуть багато цукру.

    Перші страви:

  • суп овочевий, мінестроне, бульйон овочевий, суп Авголемоно, суп з крупою перловою або рисовою та томатом, суп гороховий, суп з квасолі; суп білий  з галушками;
  • борщ з картоплею, полтавський борщ зі сливовим варенням;
  • зелений борщ зі шпинатом; морквяний / картопляний крем-суп;
  • капусняк з гарбузом;
  • сочевичний суп-пюре.

Страви з яєць:

  • скрамбл (звичайний і безглютеновий), пухкий омлет з орегано (звичайний і безглютеновий), фріттата.

Основні страви з м’яса та риби:

  • пастуший пиріг з куркою, тушкована капуста з овочами та м’ясом, куліш з курячим м’ясом, плов з курячим м’ясом, чилі кон карне з куркою, котлета по-міланськи з сиром, курячі нагетси, курка по-італійськи, курячий шніцель, запечене філе курки з орегано, куряче стегно в гірчичному соусі, курка запечена в імбирному соусі, печеня по-домашньому з куркою, курка тушкована в соусі гуляш з кмином, бігос з гречкою та курячим м’ясом, чахохбілі з куркою;
  • ліниві голубці з яловичиною, плов з булгуру та свинини, болоньєзе, кебаб з сиром, бефстроганов з вареною яловичиною, гуляш з вареної яловичини, китайська печеня зі свининою, французька печеня з яловичиною, верещака з яловичини, печеня по-домашньому зі свинини, чилі кон карне з яловичиною.
  • Рибні нагетси, риба запечена з морквою та цибулею, риба тушкована з овочами у томаті, минтай, запечений у соусі “Бешамель”, рибні фрикадельки, рибні стіки, рибні котлети, рибний закритий пиріг зі спеціями.
  • Гарніри: овочі з соусом “Бешамель”, Товчанка, пшоняна каша з квашеною капустою, горохове пюре з зеленого гороху, горохове пюре з чорносливом, лобіо з квасолею, сочевиця зі спеціями, квасоля біла / червона, кус-кус, галушки, ньоки картопляні (галушки), рис з кмином / з ореганом, відварена картопля, гречана каша з чебрецем, булгур, овочева паелья з куркумою (морква, цибуля), гречка з томатною пастою, каша пшенична, картопляне пюре з орегано, банош, овочеве соте, овочеве рагу з зеленим горошком, кабачки в панірувальних сухарях, різотто з зеленим горошком та твердим сиром.
  • Десерти: запіканка сирна / рисова з ягідним кюлі, мак енд чіз, пан де калатрава, манний пудинг, бланманже, оладки кукурудзяні з манкою, панкейки бурякові, яблуко запечене з сиром, яблуко каркаде, шуліки з маком, печиво цитрусове, печиво вівсяне, ліниві вареники, сінабон з корицею, вертута з яблуком, тост з гороховим пюре та яйцем, запіканка морквяно-яблучна, запіканка сирна з яблуком та морквою, запіканка сирна з бананом та сметаною, кіфлик, Львівський сирник з морквою, вегетаріанський закритий пиріг, запіканка пшоняна з гарбузом.
  • Безглютенові кондитерські вироби: бісквіт банановий безглютеновий, булочки з корицею безглютенові, млинчики безглютенові.
  • Напої: компот з ягодами та м’ятою, узвар, кисіль вишневий, какао з молоком, напій з шипшини, чай масала, чай з липою / з мелісою; сік: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий.

До уваги батьків!

З 10.01.2022 у Комунальному  закладі   «Харківська   спеціальна  школа №6» Харківської   обласної   ради з 10.01.2022 харчування учнів (вихованців) здійснюється за новим шкільним меню, складеним згідно з рекомендаціями шеф – кухара Євгена Клопотенко, та за новими нормами відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305  «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».